Da jeg på et tidspunkt var ude at holde kursus om OneNote og klassenotesbogen spurgte en kemilærer, hvordan man nemmest skriver kemiske formler mm. Det er heldigvis ret let, og jeg lavede efterfølgende en kort vejledning, som jeg nu deler her. Og det gode er, at det også gælder i Word.

Tricket er, at man skal bruge ligningsfelter – når man først har lært det er det hurtigere end almindelig tekst. Det vil jeg lige eksemplificere med H2O:

  • Almindelig tekst: H Ctrl + 2 Ctrl + O (det går lidt langsommere, hvis man med musen skal trykke på 2-knappen)
  • Ligningsfelt: Alt + H_2 mellemrum O
    • i Word skal man bruge Alt Shift 0 til at få lavet et ligningsfelt
    • på Mac skal man bruge Ctrl Shift 0 til at få lavet et ligningsfelt i OneNote og Ctrl Cmd Shift 0 til at få lavet et ligningsfelt i Word)

Skal du skrive længere reaktionsskemaer, så er det også hurtigere at bruge ligningsfelt, idet du bruger underscore _  til at få sænket skrift og hat  ^ til at få hævet skrift, så det fx ser således ud:

Øverste linje er skrevet således i et ligningsfelt:

MgCl^(++) mellemrum + Cu^(++) mellemrum (OH)^- mellemrum \rightarrow Mg^(++) mellemrum (OH)^- mellemrum + Cu^(++) mellemrum Cl^- 

Vil man ikke have teksten kursiveret vælger man Normal tekst i menuen Ligning, der fremkommer når cursoren står i et ligningsfelt.

Reaktionsskemaerne fra eksemplet ovenfor bliver således:

Genvejstaterne er altså:

Mac PC
Word Desværre ikke som standard Alt Shift 0
Med WordMat installeret Alt M
OneNote Ctrl Shift 0 Alt +

 

Hvad synes du om indlægget?