Min 1g-klasse skal til at lære om potensvækst, og så slog det mig (igen) hvor svært de har ved at huske/kende forskel på eksponentiel vækst og potensvækst. Derfor fandt jeg på en slå først-konkurrence. Jeg lavede en præsentation med 23 forskellige funktioner (eksponentielle og potens) – en på hver side.
I timen parrede jeg eleverne, udstyrede hvert par med et A3 ark og en sprittusch og bad dem om at tegne to små cirkler (diameter ca. 5 cm) og skrive hhv. E og P ved dem.

Da alle var klar, viste jeg præsentationen på SmartBoardet og for hver funktion skulle parrene kæmpe om, hvem der først fik identificeret funktionstypen (eksponentiel eller potens). Dermed kørte der 10 konkurrencer rundt i lokalet, mens jeg styrede slagets gang ved tavlen.

Eleverne synes, det var sjovt og fangede lynhurtigt forskellen. Om de så kan huske det, må tiden vise.

Næste gang, jeg skal laver slå først-quizzen, vil jeg lave flere runder. Det kunne være sjovt at dyste i flere runder med forskellige modstandere. Mit problem var bare, at jeg kun havde en præsentation. Jeg kom i tanke om, at man i GeoGebra kan generere tilfældige tal, grublede, prøvede, gav op, fandt hjælp i matematiklærernes facebook-gruppe og fik lavet det og uploadet det til GeoGebratube.

Jeg tænker at man kan lave en slå først-quiz i andre emner også, her er en kort brainstorn

  • voksende/aftagende funktioner (forskrifter for lineære/eksponentiel/potens).
  • diskriminantens fortegn (3 svarmuligheder d<0, d=0, d>0) hvor man ser forskellige parabler. Her kan man også gætte fortegnet for a og c. OPDATERING: Det er nu lavet som GeoGebra-dokument og kan ses her
  • Desuden har jeg lavet en EPL-quiz, hvor også lineære funktioner er med.
Hvad synes du om indlægget?