Et nyt skoleår starter om lidt, og jeg synes, du skal bruge dette skoleår til at komme i gang med at bruge retteprogrammet WordMark. Især fordi udvikleren, Mikael S. Sørensen, netop har gjort programmet gratis – tak for det Mikael!

Mit mantra omkring elektronisk retning var i lang tid kun at bruge gratis løsninger. Det gik fint i lang tid, men da jeg prøvede WordMark overgav jeg mig og fik skolen til at betale for programmet. Når jeg overgav mig, var det fordi 1) programmet er så godt og 2) prisen var en engangsinvestering og ikke et løbende abonnement. Andre alternativer på markedet løber alle op, fordi de er abonnementsbaserede (og ofte skal købes til hele skolen).

Hvorfor skal jeg bruge WordMark?

Nogle af fordelene kan du læse på WordMarks hjemmeside:

wordmarkfordele

De fordele jeg sætter mest pris på er:

 • nem import og eksport af kommentarer (så det er nemt at dele med kolleger)
 • auto-udfyld (både de seneste kommentarer og gemte standard-kommentarer)
 • mulighed for løbende at tælle point (primært godt i matematik). Hver gang der sættes et flueben eller forkert-tegn popper en boks op med pointgivning. Ønsker man ikke at give point det pågældende sted trykker man blot Esc.
 • mulighed for nemt at definere genvejstaster (til rettetegn mm.) og bogstavkoder (som i autokorrektur)

Og så er jeg i øvrigt slet ikke kommet i gang med at bruge programmets mange muligheder for statistik og overblik over elevens fejl og fremgang.

Hvordan virker det?

WordMark fungerer som en tilføjelse til Word og er altså kun aktuel at bruge, hvis dine elever afleverer i Word-format (eller et andet tekst-format, som Word kan åbne.

Hvordan kommer jeg i gang?

 • Luk Word (hvis du har programmet åbent)
 • Gå ind på WordMarks hjemmeside og klik på Download
 • Åbn den downloadede installationsfil
 • Åbn Word
 • I fanebladet Tilføjelsesprogrammer kan du nu i menuen Rediger vælge Hjælp og få vejledning.
 • Når du vil bruge WordMark skal du trykke på Off-knappen i fanebladet Tilføjelsesprogrammer. Så vil Off skifte til On.
 • Få styr på genvejene (og ret dem til, så de passer til dig). Det gør du i menuen Rediger->Indstillinger->Genveje

  Genvejstaster
 • Tilføj standardkommentarer (og genvejs-kode) i menuen Rediger->Rediger kommentarer.

  Rediger kommentarer
 • Gå i gang med at rette.

Du kan se mine øvrige indlæg om elektronisk retning her.

Hvad synes du om indlægget?