Skoleåret er netop startet, og eksamen er (næsten) glemt. Men jeg vil alligevel tage emnet op nu. Da min 2g (B-niveau) i juni skulle til skriftlig årsprøve i matematik, lavede jeg en side med gode råd, som jeg indsatte i opgavesættet. De stod lige før opgaverne uden hjælpemidler. Siden indholdt helt lavpraktiske (men stadig nødvendige) påmindelser om at skrive navn, sidetal mm. på alle sider. Og derefter en række gode råd til opsætning, der gør det nemmere for eleven at overskue sin samlede besvarelse. Men alle disse gode råd bør naturligvis (også) gives til eleverne i arbejdet med de skriftlige opgaver i løbet af skoleåret. Hvis eleverne hele året er blevet godt opdraget, så opfører de sig også pænt til eksamen.

En del af de gode råd, jeg har skrevet, handler om opsætningen af dokumentet. Når man er til skriftlig eksamen når mange elever let (!) op på 10 sider, og så er det vigtigt at holde styr på opgaverne (især hvis man ikke tager dem opgaverne i numerisk rækkefølge). Her anbefaler jeg eleverne at bruge typografier i Word, fordi de ved hjælp af funktionen Navigationsrude/Dokumentoversigt kan navigere nemt rundt mellem opgaverne i dokumentet.

Jeg tog et hurtigt kig på mine 3g’eres besvarelser til skriftlig eksamen, og de så meget pæne ud. Altså layoutet. Og det tæller jo også 🙂
Du kan se mit dokument med gode råd her. Det må frit (mis)bruges, men jeg vil meget gerne have feedback, hvis du kan bruge det – eller kommentarer, hvis noget skal ændres. Send mig en mail sn@mfg.dk.
Desuden har jeg lavet denne instruktionsvideo om emnet – den burde være til at forstå for eleverne:

Hvad synes du om indlægget?