I matematiklærernes gruppe på facebook havde en kollega uploadet en række random-opgaver i GeoGebra. Det smarte ved dem er, at man fx kan bruge dem som afleveringsopgaver, og så skal eleverne løse forskellige opgaver – men bruge samme metode.

Jeg har leget lidt med et eksempel, der tager udgangspunkt i eksponentiel vækst. Her har jeg lavet en opgave, der har strukturen:

a) Find y når x er kendt
b) Beregn fordoblingskonstanten
c) Find x når y er kendt

Opgaven har jeg (naturligvis) som en ggb-fil, men jeg har uploadet den til GeoGebraTube, så den kan ses online der. Herunder kan du se to versioner:

Eleverne skal ikke nødvendigvis lave opgaven i GeoGebra – og hvis de gør skal de lave den i et nyt vindue. Derfor er det fint at have opgaven i deres browser. Samtidig er det en god ide at minde dem om, at de skal tage et skærmklip af opgaven. Den ser jo ikke end ud næste gang. Erfaringerne på facebook siger i øvrigt, at de hurtigt lærer det, hvis de en gang har prøvet at “miste” opgaven.
Denne opgave kunne man stille til en aflevering, og så kommer arbejdet med at rette mange forskellige besvarelser. En løsning kan være dette løsningsark, som ved hjælp af skydere giver facit. Her kan du se facit til den ene af opgaverne ovenfor:

Jeg har indtil videre kun brugt opgaverne i timerne, hvor eleverne aldrig løb tør for opgaver 🙂 Og de synes faktisk, det var smart. Så det gør jeg nok igen.
Hvis du synes det lyder svært, eller du ikke gider bøvle med at lave arkene, så skynd dig forbi matematiklærernes gruppe på facebook, hvor der både ligger en vejledning og en masse random-opgaver – lige til at downloade som en zip-fil.
Hvad synes du om indlægget?