Jeg har efterhånden skrevet mange indlæg om elektronisk retning her på bloggen (og et enkelt hos itigymnasiet.dk). Men mine tidligere indlæg har fokuseret på genvejstaster og hvordan man retter uden mus, og jeg har ikke fået skrevet (ordentligt) om de retteprogrammer, der findes.

Jeg kender til tre, WordMark, Fejlretter og EasyCorrect, og jeg har prøvet de to første. Desværre er der ikke gratis prøve-version til EasyCorrect, men jeg har anmeldt det ud fra deres præsentationsvideo. Men det er ingen hemmelighed at min klare favorit med afstand er WordMark! Og modsat de to andre, der kræver abonnement, så er WordMark ganske gratis.

WordMark

wmk5WordMark er lavet af Mikael Samsøe Sørensen, der også står bag det populære matematik-program WordMat. WordMark installeres som en tilføjelse til Word, der ligger under fanen “Tilføjelsesprogrammer”. Du kan se Mikaels intro-video her.

Når WordMark aktiveres og man første gang indsætter en kommentar åbner kommentarvinduet i højre side, toppen eller bunden af vinduet (man vælger selv og kan let skifte). Se eksempel her til højre i billedet.

WordMark gemmer de seneste 50 indtastede kommentarer, og det er i mine øjne en af de aller-stærkeste argumenter for at vælge WordMark.

Derudover er der mulighed for at gemme sine egne (standard)kommentarer og de kan nemt eksporteres (og deles med kolleger) eller man kan tilsvarende importere kommentarer.

Både standardkommentarer og de seneste kommentarer autoudfyldes, når man begynder at skrive, så når de første 3-4 opgaver er rettet kan man øge tempoet markant, fordi man bruger de samme kommentarer igen (og igen). Visheden om at jeg med stor sandsynlighed kan bruge kommentaren igen gør at jeg gør lidt ekstra ud af at få skrevet kommentarerne rigtig grundigt – til gavn for eleverne.

For matematikere (og naturvidenskabere) er det en enorm fordel at det er nemt at skrive formler i kommentarerne.

Der er mange flere muligheder i WordMark som jeg endnu ikke er kommet i gang med, men I Mikaels instruktionsvideo til kriterier kan du se, hvordan det er muligt at lave oversigter over kommentarer, tælle point og give karakterer og lave oversigter over elevens progression i forhold til de tidligere opgaver.

Fejlretter

Jeg var ikke synderligt imponeret af Fejlretter, der fik en meget kort levetid på min computer. Årsag: Den krævede (muse)klik til det hele. Og det er simpelthen for langsomt til mig. Desuden er Fejlretter lavet til sprogfagene, så jeg kunne ikke bruge de indbyggede knapper, men skulle i stedet til at lave mine egne. Det skal jeg også i WordMark, men her er der altså så mange fordele, at jeg godt gider gøre det arbejde.

Min kollega Eva, der underviser i dansk og engelsk, er noget mere imponeret af Fejlretter – du kan læse hendes anmeldelse her.

Fejlretter koster 160 kr. pr. bruger pr. år.

EasyCorrect

EasyCorrect kunne jeg som sagt ikke få lov til at teste, men som de præsenterer programmet i deres præsentationsvideo, så er deres ulempe den samme som Fejlretters: Man skal klikke med musen for at indsætte kommentarer. Nogle foretrækker måske denne visuelle form, hvor man har oversigt over kommentarerne  i menuen (det har man faktisk også med WordMark – jeg bruger det bare ikke), men mit fokus er på at man skal kunne klare sig med tastaturet.

Desuden koster EasyCorrect. Hvor meget er det ikke umiddelbart muligt at se på deres hjemmeside, men jeg søgte lidt og fandt denne præsentation fra 2011 med følgende priser:

ecpriser

Priserne er nok ikke blevet mindre siden da.

Konklusionen

Er du sproglærer og til et færdigt produkt, hvor du ikke nødvendigvis behøver at gøre så meget selv og hvor firmaet bag kommer på skolen og holder (gratis?) kurser, så skal du vælge Fejlretter eller EasyCorrect. Men det kommer du (din skole) til at betale for. Hvert år.

Vil I derimod investere lidt tid i WordMark, så er det i længden en billig løsning. Man investere i et skolekursus af Mikael Samsøe Sørensen, og det er måske penge, der er givet godt ud, så man får indblik i programmets muligheder.


 

BEMÆRK: Indlægget her er IKKE sponsoreret og jeg har (i skrivende stund) ikke nogen former for aftaler med nogle af parterne. Jeg har udelukkende bedømt de tre programmer på min erfaring og indtryk af programmerne. Jeg møder dog Mikael indimellem til konferencer/kurser og har talt med ham der.

Hvad synes du om indlægget?