Jeg laver ofte undervisningsmateriale som video og bruger denne YouTube-kanal til at dele videoerne med mine elever (og resten af verden). Men det sker at jeg vil dele noget kun med mine elever, eller at de vil dele noget kun med mig. Og man kan selvfølgelig vælge at YouTube-videoer skal være enten skjult eller delt, men der er ulemper ved begge.

Nu har jeg opdaget, at Microsoft har lavet deres eget YouTube, som de kalder Stream. Men på Stream er videoerne begrænset til ens organisation (i hvert fald på min arbejds-konto) og derfor er visningen også begrænset til organisationens medlemmer. Og det er nemt at begrænse adgangen yderligere til specifikke personer.

Jeg har i første omgang brugt Stream til at dele nogle instruktionsvideoer med mine elever, som jeg ikke synes passede på YouTube-kanalen. Jeg begrænsede ikke adgangen til holdet, men det var mest fordi vi endnu ikke har fået holdene oprettet i Stream, så jeg ville skulle tilføje eleverne individuelt.

Omvendt skal mine elever uploade deres næste aflevering (en video) i Stream og dele den med mig. Og det er faktisk ret let, for de skal bare (begynde at) indtaste et navn, og så kommer der forslag frem, som det kan ses herunder.

Så eleverne kan nemt dele deres video med mig (og kun mig). På samme måde kan jeg nemt dele med elever, hvis jeg fx vil give dem en video med evaluering retur.

I den næste aflevering skal eleverne kopiere linket til videoen og indsætte i deres personlige sektion i OneNote. Der har jeg oprettet en side til formålet, hvor jeg efterfølgende skriver mine kommentarer (i skemaet nederst):

Stream er altså velegnet til at dele videoer med elever, som man ikke lige vil (eller må) dele med andre. Pt. skal man tilføje eleverne manuelt og individuelt, men opretter man en gruppe første gang man gør det, så kan man efterfølgende blot dele videoer med gruppen (og ingen andre).

Stream kan naturligvis integreres i Teams (som jeg skrev om her), så hvis man har et team med sin klasse er delingen endnu nemmere.

Det Stream endnu mangler er første og fremmest:

  1. Blive mere overskueligt. Det er svært at holde styr på kanaler og grupper – det virker ikke så overskueligt pt.
  2. Videoredigeringsfunktioner, som vi kender det fra YouTube. Som minimum mulighed for at klippe i videoen, men også gerne mulighed for fx at tilføje tekst.

Du kan se min “Sådan uploader og deler du en video på Stream”-instruktionsvideo, jeg har lavet til mine elever her:

Hvad synes du om indlægget?