Det er sket for mig et par gange: At jeg har mistet det meste af mit arbejde. En USB-nøgle der bare “døde” og et drev der “forsvandt. Med alle mine filer. Det gjorde ondt. Men siden kom sky-tjenesterne og jeg følte mig på sikker grund. Jeg havde styr på min backup. Troede jeg. I sidste uge blev jeg klogere. Min kollega blev hacket. Og er her hvad, der skete:
image
Så selvom jeg tidligere har påstået at sky-synkronisering er fantastisk, så kan det desværre ikke stå alene. En ekstern harddisk er et must.
Så kom i gang. Hellere i dag end i morgen.
For det at miste en stor del af sit arbejde en kæmpe belastning, for (det meste af) det tabte skal genskabes. Og det tager tid. Arbejdstid. Så det må være i enhver ledelses interesse at undgå det. Har din skole en politik for backup?
image

I øvrigt fik historien mig til (igen) at tænke på, hvorvidt man som skole (læs: ledelse) bør være mere tydelig med at sikre krav til sine ansatte om IT-sikkerhed og backup. Og naturligvis også stille praktiske løsninger til rådighed. Jeg har skrevet om det før (her og her) og selvom noget af det bærer præg af at være næsten fire år gammelt er en del stadig relevant. Her er en række af mine overvejelser om spørgsmålet “Hvor må personfølsomme oplysninger gemmes?”
image

  • På en USB-nøgle der (nemt) kan glemmes i fx klasseværelse?
  • På Google Drive, hvor der tidligere har været problemer med sikkerheden og det er usikkert om problemet er blevet løst?
  • På en ekstern harddisk (der også kan glemmes i klasselokalet?
    Og skal skolen købe en til alle ansatte?
  • Skal visse dokumenter (fx med karakterer) krypteres?
    Med hvilken teknisk løsning?
    Og skal lærerne på kursus i det?
Hvad synes du om indlægget?